Paní Hagenová a právo azylu

Čt 26 září 2013

(odpověď na diskusi na Facebooku)

Nejprve technická poznámka k dlouhým komentářům na Facebooku. Psát je v tomhle okénku Facebooku je utrpení (navíc není možné vložit konec řádku), lepší je to napsat vedle v nějakém normálním textovém editoru a pak copy & paste. Nebo ještě lépší je udělat to, co dělám tady já, napíšu pořádný komentář na svůj blog (víš, že třeba na Wordpressu můžeš mít blog zadara?) a Facebooku obětuj jenom odkaz (pracuješ tak pro sebe a ne jako data entry assistant pro cizí firmu).

Morálně mám k paní Hagenové (celkem pochopitelně) také poněkud nevyrovnaný postoj. Co se týče LinkedInu a spol., tak nevíš, jak dlouho to tam visí. Pokud tomu dobře rozumím, tak posledních několik let neměla potřebu aktivně hledat nové kšefty, takže ten záznam může být mnoho let starý. Jinak se mi velice líbil poněkud rozpačitý článek Petry Procházkové (taky poněkud obstarožnější). Řekl bych, že jako křesťan musím kající Maří Magdalenu hájit ze všech sil, ale na druhou stranu vím, že už jednou jako pornoherečka pracovala, a že to pokušení bude pro ní velmi veliké.

Když jsem se s tím takhle morálně chvíli potýkal, tak jsem si uvědomil, že jsem vlastně (a se mnou většina novinářů) úplně mimo: tohle přece není otázka mravního stavu paní Hagenové a jejího manžela. Nejprve jsem se chtěl liberálně rozčilovat nad tím, že v současném bláznivém světě potřebuje člověk povolení aby mohl někde bydlet, ale pak jsem si uvědomil (ano, trapně pozdě na bývalého právníka) že tady se jedná o řízení o vydání, a že Ukrajina zjevně požádala o její vydání pro podezření ze spáchání trestného činu.

No a to je složitá věc. Při každém povolení azylu, česká vláda (resp. její úředníci) říkají, že druhá země je natolik nespolehlivá, že nevěříme vůbec v možnost toho, že by v ní mohl proběhnout spravedlivý proces. Chceme tohle říci o Ukrajině, kandidátské zemi EU, člence Rady Evropy, atp.? Chceme opravdu říci, že se nám ukrajinská justice jeví být na úrovni Liberie, Severní Koreje a podobných nešťastníků? Možná ano, ale to je opravdu závažná věc, něco takového říci. A nebude mít takové prohlášení nějaké nechtěné důsledky? Např. pokud opravdu řekneme v tomto případě, že ukrajinská justice nefunguje, nebudeme muset rázem řešit případy mnoha skutečných zločinců, kteří u nás budou hledat azyl?

Kdyby se jednalo o jednu maminku se třemi dětmi, která chce u nás bydlet (navíc, buďme upřímní, velmi pohlednou maminku, která navíc nebude chtít sociální dávky), tak bych ji nechal v Čechách bydlet bez problémů a vrazil bych ji rovnou trvalý pobyt. Nejsem si jist, že české úřady udělaly špatně, když ji nakonec ten pobyt (byť ohnuto přes roh, kvůli těm dětem) povolily, asi spíše to je správně, ale rozhodně to není jednoduché, a nejsem si úplně jist, jestli nebudeme litovat.

Category: faith Tagged: politics